fredag 18 mars 2011

Handmålat garn och stickade ränderMaria Gustafsson öppnade för drygt 5 år sedan garnbutiken Marias garn på S:t Paulsgatan i Stockholm. I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial och hennes egna handmålade garner. Sedan knappt ett år har butiken övergått i ny ägo och heter numer Litet nystan. Maria har tagit paus och studerar på halvtid samtidigt som hon gör egna modeller i stickat och virkat. Hon säljer dem på Ravelry, än så länge främst på svenska men hon har precis översatta det första till engelska. Det finns även några garnbutiker som säjer beskrivningarna. Maria ger också privatlektioner och håller kurser bland annat på Stickfest i Väst och på Litet nystan. Vad framtiden bär i sitt sköte vet hon inte riktigt, kanske blir det full fokus på stickdesign, kanske dyker det upp något annat. Maria säger - ” En sak är dock säker, jag kommer att fortsätta sticka! Du kan följa Marias stickprojekt på Marias garnhändelser som uppdateras ofta, nästan varje dag.

Maria kommer att hålla två heldagskurser och två olika halvdagskurser.Heldagskurs: Gör ditt eget handmålade garn
Att färga sitt eget garn ger nya möjligheter. Man kan få fram egna färger och färgblandningar, härvor som ser lite tråkiga ut kan få en färgskjuts. Att måla garn innebär att vi lägger färgen på garnet istället för att lägga garnet i färgen. Tekniken gör att man kan få fram egna färgkombinationer och ”bygga upp” färgen på garnet till önskat resultat. Vi färgar utan recept och prestige, sedan fixerar vi färgen i micron – snabbt och roligt. Förutom garn kommer vi även att hinna måla på färdigstickat material.Halvdagskurs: Flerfärgspatent
Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för enfärgade tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Tekniken har ett rykte att vara svårstickad, men man lär sig den lätt på ett par timmar.
Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger, helt ologiskt är detta lättare än att sticka fram och tillbaka och enfärgat. Den som vill gå vidare provar att sticka enfärgat, sedan patent i två färger fram och tillbaka och kanske till och med ett enkelt flerfärgsmönster.Halvdagskurs: Jogless stripes – rundstickade ränder utan hack
Vem har inte irriterat sig över att färgbytena på den randiga rundstickade mössan alltid hamnar mitt fram oavsett hur man tar den på sig, eller funderat på var färgbytena på de randiga strumporna skall ligga för att synas så lite som möjligt? Nu kan du på ett enkelt sätt göra färgbytena nästan osynliga oavsett om materialet är slätstickat eller dragspelsstickat som på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar