måndag 21 februari 2011

Spedetröjor och yllebroderi

Nu börjar vi lägga ut presentationer av stickstämmans kursledare. Först ut är Inger Ohlsson som har väckt nytt intresse för den skånska spedetröjan.

Tillsammans med Hemslöjden Malmöhus gjorde Inger, i projektet Spedetröjor 1998-99, en studie av den skånska spedetröjan. Man inventerade och dokumenterade de gamla tröjorna, och började nytillverka hand- och maskinstickad spedetröjor. Sedan dess Inger har också lärt ut konsten att sticka och dekorera spedetröjor på kurser i Skåne och på många andra platser i Sverige. Till stickstämman har hon tagit sig an det skånska yllebroderiet som hon överfört till det stickade materialet. Vill du veta mer kan du besöka Inger hemsida http://www.ibodesign.com/

Spedetröjan är en tät stickad tröja i ullgarn som användes till kvinnodräkten. Den är formstickad och rikt mönstrad med aviga maskor på slätstickad botten. Spedetröjan är enfärgad och finns i flera färger: rött, grönt, svartblå och svart. Den är dekorerad med siden och sammetsband runt hals och ärmlinning. Speder är stickor på skånska där av namnet på tröjorna. Spedetröjorna finns dokumenterade i Skåne från mitten av 1700-talet fram till början av 1900-talet. Tröjorna ser olika ut i olika delar av Skåne. De äldsta tröjorna handstickades, men från mitten av 1800-talet blev det vanligt att tröjorna också stickades på maskin och de lämnades till det lokala färgeriet för färgning och valkning.


Heldagskurs: Sticka och dekorera en spedetröja
Inger berättar om och visar hur originaltröjorna kunde se ut. Du får sticka reliefmönster - välj mellan att påbörja din egen spedetröja, muddar inspirerade av spedetröjan eller sticka provlappar med olika mönster. Du kan prova på att dekorera en stickat material med ett stumt, som siden och sammet. Av Inger kan du köpa materialpaket för handstickning eller en maskinstickade grundtröja, där du själv bara gör dekorationen.


Halvdagskurs: Brodera på stickat
Inspirerad av det skånska yllebroderiets färgrika och fantasifulla motiv får du brodera på stickat. Du lär dig stygn som passar till det stickade materialet och broderar med garn i ull, silke, lin, metall och bomull. Du kan också göra applikationer av valkat ylletyg och pärlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar