torsdag 3 mars 2011

Picoter och annorlunda flerfärgssticktekniker från EstlandTriinu Andreassen, med estniskt påbrå, och en stickfilosofi att ”stickning ska vara enkelt, flexibelt och roligt samt ge ett raffinerat resultat”, började hålla kurser i ”Estnisk spetsstickning” via Hemslöjds­konsu­lenterna i Stockholm . Nu håller hon kurser igen regi, på Sätergläntan och hos diverse studieförbund, i spets­stick­ning och andra sticktekniker enligt den estniska traditionen. Inspiration är en viktig del i hennes kurser.

På stickstämman kommer Triinu lära ut en lite annorlunda estnisk stickteknik där man broderar med garnet medan man stickar. Det kan se ut som på fingervanten på bilden. Det finns faktiskt strumpor från Blekinge som är stickade i den tekniken. Estland ligger inte långt bort, på andra sidan Östersjön.


Triinu kommer att hålla två heldagskurser och två halvdagskurser.

Heldagskurs: Roositud muster och nöör, annorlunda flerfärgssticktekniker från Estland
Du får chansen att lära dig två annorlunda sticktekniker som används i Estland, där du ”broderar” med garnet medan du stickar. Teknikerna, används främst vid stickning av vantar, men har också andra användningsområden. Du stickar ett litet prov med grövre garn och stickor.

Halvdagskurs: Picoter på längden och bredden.
Här lär du dig använda picoter vid uppläggning, avmaskning och som kantmaskor med eller utan ”inbyggda” ökningar och minskningar. Du stickar en miniatyr sjal/filt eller på börjar ett par muddar.

2 kommentarer:

  1. Halvdagskursen skulle passa mig! Väntar på anmälningsblanketten!

    SvaraRadera
  2. Det är spännande.. Mönster är jättefin.

    SvaraRadera