måndag 14 mars 2011

Norska lusekoftor och vantarAnnemor Sundbø är textildesigner och textillärare. 1983 övertog hon Torrida Tweed och Ulldynefabrikk strax utanför Kristiansand i Norge, som bland annat tillverkar täcken och madrasser med stoppning av återbrukad ull. I fabrikens lager av kasserade ylleplagg fanns många stickade plagg. Det har gett henne material till flera av hennes böcker om norsk sticktradition. Annemors senaste bok handar om norska vantar. Läs mer om Annemor på hennes hemsida - gå in under fliken Fillehaug, där finns bilder på strumpor och vantar hittade i fabrikens lager.

Annemor kommer att hålla två heldagskurser och två halvdagskurser. Kurserna hålls på norska.


Heldagskurs: Lusekofta og Løyesaum
På muddarna och runt halsöppningen på de traditionella Setesdalströjorna finns det speciella broderi som kallas Løyesaum. Under dagen berättar Annemor om och lär ut broderitekniken och du får prova på att sticka de typiska mönsterna.

Halvdagskurs: "Hugin och Munin - tradisjoner og nyheter" Norske votter med dyremotiv.
Annemor berättar om Selbuvanten och den hemindustri som gjorde vantarna kända långt utanför Norges gränser. Du får lära dig hur vantarna var gjorda och sticka de typiska detaljerna. I den nya boken finns exempel på både nya och gamla vantar med djurmotiv. Ska du gå denna kurs får du ha med dig ett par färdigstickade vantmuddar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar