fredag 25 mars 2011

Strumpstickning


Barbro Lindholm, Vollsjö har en fil. kand. i etnologi och är aktiv i hembygdsrörelsen i Skåne. I samlingarna på museer och hembygdsgårdar har hon stött på stickade strumpor och blivit intresserad av dem, särskilt de vackra skånska brudgumsstrumporna med dekorativa reliefmönstren i aviga och räta maskor. Barbro har analyserat de gamla strumporna och stickat upp nya strumpor.

Barbro håller två heldagskurser och två halvdagskurser.


Heldagskurs: Nio sätt att sticka tå och häl
Det finns många sätt att sticka tå och häl på ett par strumpor. Barbro har gjort ett kompendium med de olika varianter som hon hittat. Du väljer själv vilka du vill provsticka. Stickar du skaften hemma hinner du test fler varianter under dagen. Kompendiet får du med dig hem.


Halvdagskurs: Folkliga strumpor
Sticka strumpor eller sockor med inspiration från vackert mönstrade strumpor från 1800-talet. Barbro visar exempel på vita brudgumsstrumpor med reliefmönster och strumpor med mönster i flera färger. Du får veta hur man beräknar en strumpas storlek utifrån dina egna mått. Du kan välja att sticka mönsterprover eller påbörja en knä- eller ankelstrumpa.

1 kommentar: