söndag 13 mars 2011

Gott och blandat med Heléne WallinHeléne Walllin bor sedan 30 år i Stockholm men kommer ursprungligen från Dalarna. Heléne håller kurser i flera olika sticktekniker men brinner särskilt för att sticka med två färger och spetsstickade sjalar. Hon var med och startade Sticka! Sveriges stickförening 2004. Heléne beskriver sig själv som en renodlad sticknörd. Hon bloggar om sin stickning på En till stickblogg

Heléne kommer ha två heldagskurser och två olika halvdagskurser.

Heldagskurs: Sticka med två färger och våga klippa
Den här kursdagen får du rundsticka traditionella shetländska mönster. Rundstickning innebär att det aldrig förekommer några aviga maskor och i ett äkta shetlandsmönster används heller aldrig mer än två färger per varv. Att sticka mönster med två färger blir därför både enkelt och snyggt! Jag kommer att lära ut hur man stickar och håller en färg i var hand, en metod som enligt många förbättrar både handlag och jämnhet. Metoden att rundsticka ett plagg och sedan klippa upp för t.ex. ärmhål är mycket användbar. Men att klippa i sin stickning är något man som stickare brukar fasa för- här kommer vi dock avdramatisera detta moment helt!

Halvdagskurs: Sticka på engelska
Cast off, [k1, p1], purl, row, gauge... tycker du att det verkar svårt att sticka efter engelska beskrivningar? Det är det inte! Bara du lärt dig de grundläggande orden och förkortningarna är du igång. Kan du sticka och följa en beskrivning kommer du snabbt in i stickengelskan. Då öppnar sig en helt ny värld av stickinspiration på Internet och genom alla engelska böcker och mönster! På den här halvdagskursen går vi igenom de vanligaste begreppen och förkortningarna under tiden vi stickar tillsammans.

Halvdagskurs: Näverstickning
Näverstickning , eller kontstickning, är en mycket effektfull teknik som gör att ytan ser ut som en flätad korg. Man stickar rutor i rader där varannan rad lutar till vänster och varannan åt höger. På den här halvdagskursen går vi igenom grunderna i tekniken och börjar sticka en trekantig sjal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar